PD Kum Trbovlje

O planinskem društvu Kum Trbovlje

Odseki in odboriKontakt

Planinsko društvo Kum Trbovlje je bilo ustanovljeno leta 1950. Njegovi prvi člani so bili predvsem planinci, ki so bili pred tem včlanjeni v PD Trbovlje, doma pa so bili zlasti iz spodnjega dela Trbovelj, iz Bevškega. Avgusta 1950 je PD Trbovlje predalo kočo na Kumu novoustanovljenemu društvu, ki je štelo že okrog 100 članov

V naslednjih letih je društvo aktivno zaživelo, zgradilo je novo kočo na Kumu in hkrati uspešno razvijalo planinsko dejavnost.

Ob 50. obletnici društva, v letu 2000, je PD Kum Trbovlje izdalo knjigo o »prehojeni poti društva« z naslovom Kum, Kum, le pogum. Gradivo je zbral, priredil in uredil naš član, Janez Brinar.

Društvo aktivno sodeluje tudi z MDO zasavskih planinskih društev. Vsako leto ob občnem zboru društvo izda glasilo Kumski kažipot, v katerem se predstavijo posamezni odseki in odbori ter obudijo spomini na prijetna doživetja in druženja v gorah.

Društvo organizira 2. januarja tradicionalni novoletni pohod na Kum že od leta 1983. Na ta zimski ponovoletni dan obišče vrh Kuma tudi več kot 2000 ljudi iz vse Slovenije, pa tudi s Hrvaške.