PD Kum Trbovlje

Pot iz Podkuma

Pogled na Kum s Podkuma.

Pogled na Kum s Podkuma.

Pot iz Podkuma je najkrajša. V Podkum najlaže pridemo z avtobusom iz Zagorja skozi Šklendrovec, z osebnim avtomobilom pa lahko pridemo vse do Malega Kuma. Če si za izhodišče izberemo Podkum, jo mahnemo po cesti mimo lovske koče proti vasi Borovak in naprej do Malega Kuma (820 m n.v.) Na koncu vasi se po strmi poti vzpnemo v hrib in nadaljujemo po gozdni stezi mimo dveh kapelic. Pri drugi kapelici v Videncah je razpotje poti za Radeče in Zidani Most. Od tu nadaljujemo pot naprej proti Kumu. Za pot od Podkuma do vrha porabimo dobro uro in pol.

V Podkum lahko pripelje pot planinca tudi iz Polšnika preko Prevega v dobrih 2 urah in pol. Včasih je bil to del Zasavske planinske poti Kumrovec – Kum iz Janč na Kum. Pot je še markirana, sicer pa je Kum v Zasavski planinski poti sedaj samostojen vrh in se ta povezovalna pot običajno ne uporablja. Te poti je bilo za 8 ur hoje.

Jeseni 2006 sta Študijski krožek Sopota in ŠD Sopota ob podpori občine Zagorje ob Savi, KS Podkum in Zavoda za gozdove Slovenije označili romarsko Nežino pot iz Sopote, preko Borovaka pri Podkumu in Malega Kuma, do vrha Kuma. Hoje je za dve uri.

Kum v daljavi.

Kum v daljavi.

Cerkev sv. Jurija v Podkumu.

Cerkev sv. Jurija v Podkumu.