PD Kum Trbovlje

Pot iz Zagorja

Pot na Kum iz Zagorja se odcepi približno km od zagorskega mostu čez Savo v smeri proti Trbovljam, pri sedaj porušeni graščini Potiorek ali Prusnik. Z glavne ceste zavijemo desno pri smerokazu za Kum. Ob razvalinah nekdaj graščinskega hleva zavijemo levo in se po vijugasti stezi vzpenjamo proti vasi Završje.

Pot je bolj malo obiskana. Sprva poteka po vlažnem gozdu in nekajkrat prečkamo manjši potok. Nad nami se vzdiguje skalno pobočje Bajdetovega čerena. Po uri hoda dosežemo vas Završje. Pot nas vodi pod cerkvijo Sv. Mihaela in zahodno od domačije in žage Garmuš, kjer se priključi poti iz Trbovelj. Pot nadaljujemo po že opisani Čebulovi dolini. Za celotno pot od Prusnika do vrha porabimo 3 ure in pol.

OPOMBA: Na mestu, kjer je včasih stala graščina Prusnik (Potiorek) je trenutno gradbišče za bencinski servis, zato je izhodišče prestavljeno za cca 300 m proti Trbovljam, kjer je tudi manjše izogibališče. Smerne table in markacije so postavljene, pot je urejena in se nekoliko višje priključi običajni poti, ki pelje na Kum.