Foto natečaj ZPP 2021

Meddruštveni odbor Planinskih društev Zasavja  razpisuje nagradni foto natečaj, kjer se vse vrti okoli Zasavske planinske poti. Tako vam ne bo potrebno potovati na drugo stran sveta in navduševati žirijo s prelepo eksotiko, temveč bo dovolj že fotografija lepe pokrajine z bližnjega hriba Posavskega hribovja, utrinek ljudi, pohodnikov, …iz območja Zasavske planinske poti, ali »portret« planinke postojanke na Zasavski planinski poti.

Žirija bo vrednotila naslednje kriterije:

  • kakovost fotografije – ostrino, osvetlitev, kompozicijo itd.,
  • tematiko fotografije – vsebino fotografije in njeno skladnost s temo foto natečaja ter
  • izvirnost – kreativnost in interpretacijo teme.

Razpisane so 4 kategorije (A, B, C, D) v katerih lahko fotografi sodelujete s svojimi fotografijami:

  1. SVET OKOLJA NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  2. ČLOVEK, POHODNIK, POPOTNIK, …NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  3. PLANINSKE POSTOJANKE NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  4. STAROSTNA KATEGORIJA DO 15 LET (zajema A, B, C)

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ IN NASLOV:

Roka za oddajo fotografij je 1. oktober 2021 do polnoči. Začetek natečaja: 8. februar 2021.

Žiriranje: 1. okt. do 15. okt. 2021. Fotografije pošljite po e-pošti ali po navadni pošti na digitalnem mediju z osebnimi podatki, imenom in priimkom, naslovom, telefonsko številko in

e-naslovom na: joze.prah@amis.net  , mdo.zasavja@pzs.si  , ali MDO Zasavje, Taborniška 14, 8290 Sevnica.

RAZPISNI POGOJI FOTOGRAFIJ:

Sodelujete lahko vsi, »mali« in »veliki« umetniki- fotografi z vsega sveta razen člani žirije in člani organizacijskega odbora natečaja.  Na natečaju lahko vsakdo sodeluje z največ 15 fotografijami, ki jih porazdeli poljubno po kategorijah, vendar v vsaki kategoriji lahko sodeluje z največ 5 fotografijami.

Fotografije so lahko črno-bele ali barvne. Fotografije se pošlje v formatu JPG ali JPEG (v velikosti  do 1MB in ločljivosti  1920×1080 in 72 dpi).  Avtorji lahko pošljejo fotografije v manjši resoluciji, vendar morajo v primeru, da je njihova fotografija med nagrajenimi oz. izbranimi za razstavo, zagotoviti močnejšo velikost datoteke. Vsaka fotografija mora vsebovati priimek in ime avtorja, redno številko pod katero je fotografija navedena v prijavnici ter naslov fotografije. V prijavnici je potrebno poleg podatkov o samem avtorju (ime in priimek, naslov, el. naslov, telefon)  vpisati tudi naziv fotografije in lokacijo, na kateri je fotografija posneta. Lahko se doda tudi kratek komentar. Posnetki niso časovno omenjeni. Obdelava fotografij z računalniškimi programi za delo s fotografijami je dovoljena v mejah, ko se s posegi ne vpliva na vsebino fotografije. V primeru, da so na oddanih fotografijah upodobljene osebe, ki jim na podlagi veljavnih predpisov pripadajo osebnostne ali kakršnekoli druge pravice, udeleženci natečaja zagotavljajo, da so pridobili ustrezna dovoljenja upodobljenih oseb za uporabo fotografij z njihovo podobo.

Z oddajo prijave in fotografij udeleženci natečaja na oddanih fotografijah na organizatorja MDO PD ZASAVJE prenesejo vse materialne avtorske pravice. Avtor s prenosom materialnih pravic na MDO Zasavje dovoljuje, da objavita delo brez predhodnega soglasja avtorja in brez nadomestila plačila avtorju. MDO Zasavje bo spoštoval  moralne avtorske pravice udeležencev natečaja in v primeru javne priobčitve ali objave fotografij ustrezno navajal avtorje fotografij. Digitalnih medijev ne bomo vračali.

RAZSTAVA IN PODELITEV NAGRAD:

Nagrajene fotografije bodo natisnili v podjetju SOLO d.o.o. in bodo razstavljene v prostorih SOLO d.o.o., Sevnica, Log 59, 8294 Boštanj.  Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo 7. novembra leta 2021 ob srečanju planincev MDO PD Zasavje ter Dnevu zasavske planinske poti v PD Brežice. Podatki bodo objavljeni tudi na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, MDO Zasavje. Nagrajenci bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi. Po zaključku razstave bo avtor natisnjene fotografije lahko prevzel.

NAGRADE:

V finale bo žirija, pod vodstvom Marjana Artnaka izbrala 30 fotografij, ki bodo predstavljene za javno predstavitev ob podelitvi nagrad.  Žirija bo iz fotografij, ki bodo prišle v finale v posamezni kategoriji izbrala zmagovalno fotografijo kategorije in podelila štiri nagradne bone v vrednosti 50 evrov. Obiskovalci prve javne predstavitve in obiskovalci spletne strani na PZS MDO Zasavje od 15. 10. 2021 do 31. 10. 2021 pa bodo izmed zmagovalnih fotografij posamezne kategorije izbrali fotografijo, ki bo prejela naziv Fotografija  zasavske planinske poti za leto 2021 in vrednostni bon 100,0 evrov.  

Predsednik MDO PD Zasavje: Jože Prah

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *