Verjetno največ obiskovalcev Kuma »pripelje« na njegov vrh cesta iz Trbovelj, ki se prične pri savskem mostu in vodi preko Dobovca. V vasi je podružnična osnovna šola (OŠ Trbovlje), vrtec, pošta in trgovina, prav v središču vasi pa cerkev sv. Ane. Na koncu vasi je lovski dom, ki obratuje ob koncih tedna. Zahodno od Dobovca leži vas Škofja Riža z gostilno Pri Kovač (Jelen), vzhodno od Dobovca pa je v zaselku Trotovnik smučarska koča.

V vasi Dobovec nas markacije usmerijo mimo trgovine naravnost in mimo hiše po travniku v gozd. Kmalu pridemo na cesto in po njen nadaljujemo do Lontovža.  Od tu lahko pot proti vrhu nadaljujemo po cesti ali pa po markirani bližnjici po gozdu. Vzpenjajoča pot kmalu preči cesto in se še vedno nadaljujejo proti vrhu. V tem delu je potekala večja sečnja gozda, zato je treba nekaj previdnosti, da zaradi številnih vlak ne zgrešimo markirane poti. Od Lontovža do razpotja pod vrhom, kjer se cepijo poti v Zagorje, Hrastnik in Trbovlje, smo v 30 minutah. To razpotje smo včasih imenovali »Pri rokah«. Še nekaj minut strmo v breg, pa smo na vrhu.

Lahko pa izberemo tudi pot, ki se po približno 10 minutah od Lontovža odcepi v desno in se po nekaj korakih priključi zgornjemu delu poti, ki vodi čez Čebulovo dolino.

Seveda pa se lahko na vrh napotite tudi po cesti, ki je v večji meri asfaltirana, le proti vrhu je del še makadamski. Pozimi je prevozna z zimsko opremo, neprevozna je le izjemoma v najbolj neugodnih razmerah. Dovolj široka je tudi za avtobuse in prav pod vrhom je večje parkirišče. Hoje je od Save pa do vrha za 3 ure, seveda pa čas hoje lahko skrajšamo tako, da si za izhodišče izberemo vas Dobovec ali kakšno drugo višje ležečo lokacijo.

Narava je zlasti višje, proti Kumu, zelo spokojna. Predvsem spomladi, še pred olistanjem bukve je gozd poln cvetočih rastlin, med katerimi prevladujejo kronce in votli petelinčki. V maju se razcveti čemaž in napolni gozd s svojim izrazitim vonjem. Vrh Kuma pa je ves cvetoč v maju in v zgodnjem poletju. Najprej zacvetijo tržaški svišči in Pavlinijeve vijolice, kasneje travniški klinčki, brstične lilije, bele in rumene homulice, zali kobulčki, primožki, hermelike in poživijo travnat vrh 1220 m visokega Kuma.