Pot na Kum se v Radečah prične pri cerkvi, kjer se po stopnicah napotimo mimo razvalin starega gradu. Med hišami in vrtovi kmalu pridemo do prvih prnovških hiš. Pri kapelici se pot zravna in po razglednem kumljanskem grebenu se naša pot priključi Jelovemu. Zanimiva je cerkvica sv. Katarine v zgornjem Podkraju, o kateri pripovedka govori, da jo je iz doline Save, kjer je najprej stala, svetnica prestavila višje v hrib. Znano je namreč, da so brodarji zelo sočno preklinjali in jih ni hotela več poslušati. Pot nas vodi po lepi gozdni poti proti vasici Čimerno, ki je za mnoge ljubitelje Kuma najlepša vasica v tem hribovju. Dostopna je po cesti iz Njivic skozi Jelovo ali z Dobovca. Nad vasico stoji cerkvica sv. Trojice, ki jo krasijo ostanki fresk iz 16. stoletja. Pred Čimernim lahko uzremo kar tri cerkve naenkrat: sv. Trojice v Čimernem, Marijino cerkev na Ključevici in cerkev sv. Neže na Kumu.

Na negojenih travnikih pred vasjo Čimerno (iz radeške strani) so bogata rastišča opojne zlatice, ki je endemična rastlina Zasavja. To pomeni, da uspeva samo na nekaj rastiščih v Zasavju. Prepoznamo jo po velikem ledvičastem listu, cveti pa v aprilu in maju.

Iz Čimernega se lahko povzpnemo še na Nebeško goro, ki je najvišji vrh občine Radeče. Na skalnatih pobočjih uspeva avrikelj ali lepi jeglič. Z vrha se nam ponudi lep razgled po okoliških hribih. Na vrhu je tudi vpisna knjiga, žig ter, od septembra 2007, celo zvon. Spustimo se v Sitni kal in nadaljujemo pot do Kovačka. Od leta 2004 dalje organizira PD Radeče vsako drugo soboto v septembru tradicionalni pohod na Nebeško goro, pod kozolcem v Čimernem pa planincem postreže z okusnim golažem.

V kolikor se ne odločimo za obisk Nebeške gore, gremo iz Čimernega po cesti do domačije »Kovačk«, od koder nadaljujemo pot proti vrhu po Ključevici, kar smo že opisali.

Pot iz Radeč je najdaljša pot iz savske doline, vendar lepo razgledna in prijetna za hojo. Zanjo porabimo okrog 4ure in pol.